The Interesting World of Scrabble – Det är verkligen mer intressant än du tror

Apr 2, 2023 Others

Året var 1933, själva höjdpunkten av den stora depressionen, och en arbetslös arkitekt vid namn Albert Butts släppte ett brädspel som han designade själv baserat på sin kärlek till korsordet.

Gamle Albert hade läst New York Times för att ta reda på det vanliga med alla bokstäver (och modern datoranalys visar att han fick det anmärkningsvärt korrekt även om det finns för många “i:n”) och tilldelade dem ett poängvärde.

scrabble-word-finder.com en bräda bestående av ett rutnät med bonusrutor som “Double Word Score” och “Triple Letter Score.” Han skrev upp regler och packade upp det för försäljning.

Spelet var Lexico .

Och det var ett totalt misslyckande.

Fram till 1949 alltså.

Under tiden hade Lexico blivit Scrabble och presidenten för Macy’s hade spelat det på en fest och älskat det. Han beställde spelet till sin butik lagom till jul och ett av de fantastiska spelen genom tiderna blev äntligen en succé bland allmänheten.


Intressant Scrabble-fakta

Ordet scrabble är faktiskt ett ord (det betyder att famla frenetiskt) och är spelbart i Scrabble.

Det vanligaste ordet med högsta poäng är quizzify (det andra Z är ett tomt). Men Scrabble-fanatiker har tänkt ut en situation där ordet oxyfenbutazon kan spelas för häpnadsväckande 1 778 poäng. Hur? Låt oss se…

Om oxe….men..en spelades (de “prickarna” är tomma) så kunde du spela “yphen” och “az”. Trodde inte att jag kunde göra det, eller hur?

Det finns 96 spelbara 2-bokstavsord i Scrabble. Ja, 96. Vilket kan 80 fler 2-bokstavsord än de flesta känner till. Men att lära sig alla dessa och de 977 3-bokstavsorden är det första steget för alla seriösa scrabblespelare. De hjälper dig att spela fler ord (vid sidan av andra ord) och bli av med överblivna brickor i slutet av spelet. För att inte tala om att imponera på er vänner.

Några exempel som du säkert känner till men aldrig skulle komma på:

Do, re, mi och resten är alla spelbara.

Et — förflutet tid av äta. Och du trodde att det var en södra redneck som sa “ain’t”, “ya’ll” och “tump” eller hur?

Och några du aldrig skulle tänka på:

aa, ae, ef, es, hm (ja, ingen vokal) jo, ka, mm, op, sh och xu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *